OPINIA PACJENTA: Jestem bardzo zadowolony ze współpracy z dietetykiem, jestem pod jego opieką 2 miesiące, a udało mi się już zgubić 10 kg. Dużo lepiej się czuję, lepiej wyglądam i dzięki temu zyskuję większą pewność siebie. Zanim zacząłem się trzymać diet jakie przygotowuje mi ...
13 Maj
Międzynarodowy Dzień Hummusu
Napisany przez Michał MarciniakArtykuły0 komentarzyPowrót
Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu Hummus jest bogaty w białko roślinne pochodzące głównie z ciecierzycy, czyli głównego składnika hummusu. Jest to idealna opcja dla wegan, ale nie tylko!Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciecierzyca, czyli główny składnik hummusu, bogata jest w błonnik, który pomaga w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i korzystnie wpływa na mikrobiotę w jelitach. Hummus dostarcza wielu składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, cynk i witaminy z grupy B.
Składniki hummusu, takie jak ciecierzyca i tahini (pasta sezamowa), zawierają zdrowe rodzaje kwasów tłuszczowych, które sprzyjają zdrowiu i obniżają ryzyko chorób serca.
Co więcej, ciecierzyca i hummus to produkty o niskim IG, co oznacza, że ich spożycie nie prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest to ważne dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.
Hummus jest produktem łatwo dostępnym, można go kupić w sklepie lub zrobić samemu.Może być spożywany na wiele różnych sposobów – jako dip, smarowidło do kanapek, czy dodatek do sałatek i dań głównych.
Drodzy pacjenci, uprzejmie informuję, że w terminie 15 sierpnia do 24 sierpnia przebywam na urlopie. W tym czasie zapisy są cały czas dostępne poprzez kalendarz na stronie lub mailowo: michal.marciniak@dobrydietetyk.pl
Kontakt telefoniczny w tym czasie może być utrudniony. Przepraszam za niedogodności.
Na wszystkie wiadomości postaram się odpowiedzieć po powrocie :)
Pozdrawiam serdecznie, Michał Marciniak Poradnia DOBRY DIETETYK
Twój komentarz