Michał Marciniak
Gabinet Premium
07 Luty

Pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem

Przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem 😊🧇 Spróbujcie koniecznie, pokochacie ten przepis 😋😋

 

Pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem

 

Placki ziemniaczane:

👉Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)

👉Jajo 1 sztuka (50 g)

👉Mąka pełnoziarnista pół łyżki (6 g)

👉Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)

👉Pietruszka, liście 5 łyżeczek (10 g)

👉Ziemniaki 5 małych sztuk (250 g)

 

Sos tzatziki:

👉Czosnek 1 mały ząbek (3 g)

👉Jogurt naturalny pół kubka (100 g)

👉Koper 1 łyżeczka (5 g)

👉Ocet winny pół łyżeczki (2 g)

👉Ogórek 1 mała sztuka (50 g)

👉Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

👉Łosoś, wędzony pół sztuki (50 g)

 

Przepis:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, ponownie odcisnąć zebrany sok. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Na upieczony placek nałożyć sos i plater łososia . Można udekorować listami świeżej bazylii.

Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Smacznego!😍🤗

Twój komentarz




POKAŻ