Michał Marciniak
Gabinet Premium
01 Kwie

Szparagi z jajkiem w koszulce i komosą ryżową

Macie ochotę na coś pysznego?😊 Zapraszam do wypróbowania wiosennego przepisu na szparagi z jajkiem w koszulce i komosą ryżową 😋

 

Składniki:

👉 garść (350g) szparagów

👉 5 łyżek (50g) komosy ryżowej

👉 1 jajo (50g)

👉 1 łyżeczka (10g) nasion dyni)

👉sól

 

Sposób przygotowania:

👉Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody niż nasion) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.

👉Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.

👉Szparagi obrać odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty. Całe danie posypać pestkami dyni. SMACZNEGO!! 😋

Twój komentarz




POKAŻ