Składniki:
3-4 papryki kolorowe
200 g ciecierzycy z puszki lub słoika
1 duża cebula
4 duże pieczarki
200 g passaty pomidorowej
suszone pomidory kilka sztuk
przyprawy
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia.
Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić.
Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami.
Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie (na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).
Czy wiesz, że według aktualnych rekomendacji najlepiej jest nie przekraczać ilości 500 g mięsa tygodniowo, co stanowi 3-4 porcje.
Powinno być to głównie mięso drobiowe, natomiast mięso czerwone, czyli np. wieprzowina czy wołowina nie powinny pojawiać się na Twoim talerzu częściej niż raz w tygodniu.
Twój komentarz