Michał Marciniak
Gabinet Premium
18 Marz

DZIEŃ BEZ MIĘSA 20.03. Przepis na paprykę faszerowaną

20 marca przypada dzień bez mięsa! W weekend koniecznie spróbuj tego przepisu i przeczytaj ile mięsa możemy spożywać. Pyszna papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami.😋😋

 

Składniki:

✔️3-4 papryki kolorowe

✔️200 g ciecierzycy z puszki lub słoika

✔️1 duża cebula

✔️4 duże pieczarki

✔️200 g passaty pomidorowej

✔️suszone pomidory kilka sztuk

✔️przyprawy

 

Sposób przygotowania:

👉Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia.

👉Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić.

👉Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami.

👉Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie (na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).

 

✖🍖 Czy wiesz, że według aktualnych rekomendacji najlepiej jest nie przekraczać ilości 500 g mięsa tygodniowo, co stanowi 3-4 porcje.🍗

✔️Powinno być to głównie mięso drobiowe, natomiast mięso czerwone, czyli np. wieprzowina czy wołowina nie powinny pojawiać się na Twoim talerzu częściej niż raz w tygodniu.

Twój komentarz




POKAŻ