Wiosenny przepis na szparagi w szynce parmeńskiej
Napisany przez Michał Marciniak Przepisy Powrót
Sezon na szparagi ruszył w maju, a nie warto tego przegapić, bo kończy się już w czewcu! Stąd bardzo krótko możemy się nacieszyć świeżytkimi szparagami i wypróbować je w swojej kuchni. Wykorzystując ten czas dzielę sie przepisem na fenomenalne połączenie szparagów z szynką parmeńską. Niezwykle szybkie, z małą ilością składników i dziecinne proste przygotowanie!
Składniki
- 50g - 1/2 opakowania - szynki parmeńskiej
- 10 g - 1 łyżka - oliwy z oliwek
- 300 g - 10 sztuk - szparagów
- sól pieprz
Szparagi umyć, oczyścić z części niejadalnych odłamując zdrewniałe końcówki. Szynkę podzielić wzdłuż tak, by powstało 10 kawałków, i obwinąć szparagi. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut.
Smacznego!
Twój komentarz