Czekolada składa się z ziaren kakaowca (czyli miazgi kakaowej), tłuszczu kakaowego i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu. Może zawierać także inne dodatki, m.in.: mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty, nadzienia. Jej kaloryczność to 530-580 kcal/100 g.
Jeżeli wybierzemy dobrej jakości produkt, może być to cenne źródło antyoksydantów - składników przeciwzapalnych, witamin a także składników mineralnych: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i potasu.
Wiele badań skazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych.
Kontakt:
- 579 631 603
Michał Marciniak
OPINIA PACJENTA: Bardzo polecam! O Panu Michale dowiedziałam się z grupy na Facebooku, na ktorej został polecony jako godny zaufania dietetyk. Ja rownież teraz mogę potwierdzić skuteczność diety od Pana Michała, jest rewelacyjna!
Twój komentarz