Michał Marciniak
Gabinet Premium
16 Kwie

Czekolada - czyli co warto o niej wiedzieć

Czy są tu osoby, które nie przepadają za czekoladą? Jeśli należysz do tych osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez jednej malutkiej kosteczki to koniecznie musisz sprawdzić jej pozytywne apsekty :) 
 

Czekolada składa się z ziaren kakaowca (czyli miazgi kakaowej), tłuszczu kakaowego i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu. Może zawierać także inne dodatki, m.in.: mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty, nadzienia. Jej kaloryczność to 530-580 kcal/100 g.

Jeżeli wybierzemy dobrej jakości produkt, może być to cenne źródło antyoksydantów - składników przeciwzapalnych, witamin a także składników mineralnych: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i potasu.

Wiele badań skazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych.

Twój komentarz




POKAŻ