Michał Marciniak
Gabinet Premium
26 Marz

Międzynarodowy Dzień Szpinaku - 26 marca

Szpinak. Przez wielu znienawidzony, a w szczególnie dzieci, choć znajdzie się też kilku dorosłych, a przez niektórych produkt bez którego nie obejdzie się sałatka czy farsz. Jaką istotną rolę pełni w naszej diecie i jak wpływa na nasz organizm? Poniżej dlaczego warto o nim pamiętać

Szpinak przede wszystkim słynie jest zaliczany jako produkty niskokaloryczny. To już duży jego atut.

Poza tym jest bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, A, B i C

Może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny. Co ciekawe, składniki te pięciokrotnie lepiej przyswajają się ze szpinaku gotowanego! 

jest przydatny w kontroli masy ciała ze względu na obecność tylakoidu – substancji hamującej trawienie tłuszczów i redukującej apetyt! Aby uzyskać
ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany - zatem warto dodawać go do koktajli w diecie odchudzającej. Istnieje naprawdę duuuża różnorodnośc koktajli, w których sprawdzi się szpinak. Wiele z nich znajdziecie w moich dietach.

Wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego a także niski poziom sodu szpinaku korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in, poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru
 
Szpinak wpływa także na jakość naszych treningów, obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii
 
Substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz
chronią przed chorobą wieńcową

Zawartość epoksyksantofili, neoksantyny i wiolaksantyny zmniejszają aktywność nowotworową - możwe przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.

!!Pamiętajmy jednak, że zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie nie są wskazane w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.

Bibliografia:
Wojciech Malchrzak i wsp. Szpinak – zdrowa, nieco zapomniana roślina, Med Rodz 2019; 22(3): 142-145

Twój komentarz




POKAŻ