Grzyby shitake są bogate w węglowodany, białko, witaminę D2, kwas pantotenowy, witaminy: B1, B2 i B12. Znajdziemy w nich również minerały tj. m.in. żelazo, potas, wapń, magnez i cynk. Dodatkowo grzyby shitake zawierają wysoką ilość substancji wspierających układ odpornościowy człowieka, zwanych beta glukanami.
Od ponad 20. lat grzyb shiitake jest intensywnie badany pod kątem możliwości wspierania naszego zdrowia.
Wyniki badań sugerują możliwy korzystny wpływ na niektóre rodzaje chorób nowotworowych, choroby układu sercowo-naczyniowego, hiperlipidemię, nadciśnienie oraz zapalenie wątroby. Dodatkowo grzyby shitake stosuje się przy chorobach charakteryzującym się obniżoną odpornością organizmu (w tym AIDS), częstym występowaniu infekcji, w tym grypy i przeziębień oraz zapaleniu oskrzeli.
Bibliografia:
Wasser, Solomon. (2004). Shiitake (Lentinus edodes). 10.1201/b13959-66.
Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, Esteves EA, Nieves C Jr, Spaiser SJ, Christman MC, Langkamp-Henken B, Percival SS. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):478-87. doi: 10.1080/07315724.2014.950391.
Kontakt:
- 579 631 603
Michał Marciniak
OPINIA PACJENTA: Bardzo podobała mi się wizyta jak i stworzony przez pana Michała program, ściśle dostosowany do moich preferencji, godzin, możliwości kulinarnych. Konkurencyjna oferta, dodatkowo stały kontakt z dietetykiem co przykłada się na moją motywację. Polecam
Twój komentarz