Michał Marciniak
Gabinet Premium
09 Luty

Przepis na pizzę z szynką i warzywami na patelni - z okazji Dnia Pizzy!

Kto nie lubi? Zdecydowanie większość zajada się swoją ulubioną pizzą kilka razy w roku. Jednak czy jedzenie jej od musi być zwiazane z niezdrowym, kalorycznym posiłkiem? Otóż nie, pizza może przybierać wiele form. Ja pokażę wam jedną z nich, która jest smaczna, szybka i prosta. Uwierzcie mi nie zobaczycie dużej różnicy pomiędzy tą zwykłą z pizzeri, a tą zrobioną przez was!

Więc co będzie nam potrzebne do jej zrobienia? (kaloryczność każdego składnika macie od razu podaną) wink

  • Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
  • Drożdże 0.20 g (0,2 g) 
  • Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 223 kcal
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 88 kcal
  • Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 17 kcal
  • Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 19 kcal
  • Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 2 kcal
  • Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 3 kcal
  • Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal
  • Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g) 50 kcal
  • Sól 1 szczypta (0,25 g) 
  • Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 27 kcal
  • Woda pół szklanki (110 g) 

Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Jakby to włoch powiedział, buon appetito! laugh

Twój komentarz




POKAŻ