Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka - około 70 %
Przypomnijmy, że dieta uboga w białko może osłabić produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał, a niewystarczające spożycie białka może prowadzić do osłabienia funkcji odpornościowych, wolniejszego powrotu do zdrowia po chorobie.
Dodatkowo spirulina jest bogata również w witaminę B12, prowitaminę A (beta-karoten); przypomnienie - witamina A bierze udział w rozwoju układu odpornościowego i odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej oraz w procesach odpornościowych.
Jest również cennym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, manganu, potasu i cynku (ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego).
Choć brak bezpośrednich badań na ludziach, to jednak badania in vitro oraz modele zwierzęce wskazują na zdolność spiruliny do działania antywirusowego.
Spirulina wykazuje zdolność hamowania replikacji wirusów na wczesnym etapie zakażenia.
Bibliografia:
Khan Z, Bhadouria P, Bisen PS. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Curr Pharm Biotechnol. 2005 Oct;6(5):373-9. doi: 10.2174/138920105774370607. PMID: 16248810.
Chen, YH., Chang, GK., Kuo, SM. et al. Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality. Sci Rep 6, 24253 (2016).
Karkos, P D et al. “Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2011 (2011): 531053. doi:10.1093/ecam/nen058
Kontakt:
- 579 631 603
Michał Marciniak
OPINIA PACJENTA: Serdecznie polecam Pana Michała jako dietetyka. Przyszłam do niego z problemem nie dość, że znacznej nadwagi, to i choroby hashimoto oraz cukrzycy. Zostałam pozytywnie zaskoczona propozycjami w jadłospisie i ich urozmaiceniem. Zostało wzięte wszystko pod uwagę: godziny posiłków, ich ilość, moje preferencje ...
Twój komentarz