Przepis na zupę krem z batatów i jabłka:
Składniki:
600g (1 duży) batat
200g (1 średnie) kwaśne jabłko
4g (2 ząbki) czosnku
3g (1 cm) korzenia imbiru
20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy
750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego
opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry
Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do themomixera i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całosć zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.
Twój komentarz