Michał Marciniak
Gabinet Premium
24 List

Jesienny przepis na curry z mlekiem kokosowym

Jesień trochę bardziej po azjatycku? Czemu nie? Połączenie curry i mleka kokosowego idealnie się sprawdzi :) wersja wegańska z tofu lub mięsna z kurczakiem. Serdecznie polecam! 

Przepis na vurry z mlekiem kokosowym i warzywami

Składniki:

300g (1/2 średniej) cukinii
100g (1/2 średniej) papryki
100g (10 łyżek) mleka kokosowego z puszki
5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
2g (kawałek) imbiru
1-3g (do smaku) pasty curry lub przyprawy curry
100g (porcja) tofu lub fileta z kurczaka
50g (1/2 woreczka) ryżu

Tofu lub fileta pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Twój komentarz




POKAŻ