Michał Marciniak
Gabinet Premium
14 Kwie

Przepis na obiad - makaron bolognese w lżejszej wersji

Tradycyjna propozycja obiadowa - makaron bolognese, ale w lżejszej wersji. 

Potrzebne nam będą podstawowe produkty, które większość z nich już mamy w domu, czyli mięso z indyka, makaron pełnoziarnisty/razowy penne (może być także zwyczajny), cebula czosnek.

- cebula 30 g

- czosnek ząbek 

- indyk - mięso mielone 130 g

- makaron pełnoziarnisty 75 g

- olej rzepakowy 1 łyżka

- przyparwy: oregano łyżeczka, chlli według uznania, ja dałem 2-3 szczypty, pieprz i soł 2 szczypty

- pomidory z puszki 200 g

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mięso mielone i oregano, podsmażyć. Po chwili dodać pomidory dusić około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i chili. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem bolognese. 

Posiłek smaczny i pożywny oraz szybki w wykonaniu wykorzystuje podstawowe produkty i większość z nich już mamy w domu

Twój komentarz




POKAŻ