Zakwas z buraka
Składniki:
Buraki 1 kg
Czosnek 2 ząbki
Liść laurowy klika sztuk
Ziele angielski klika sztuk
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić. Czosnku obrać. Wsadzić
do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną
wcześniej wodą, tak, by buraki nie wystawały
ponad poziom wody. Dodać soli w proporcji
1 łyżka na 1 litr dodanej wody. Na koniec dodać 2-3
liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Odstawić
na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni
ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą
pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.
Barszcz
Składniki:
Buraki kiszone z zakwasem
Bulion warzywny 1,5 litra
Czosnek 2 ząbki
Suszone grzyby klika sztuk
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Ziele angielskie do smaku
Majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem
i zmniejszyć ogień. Dorzucić ziele angielskie
i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Gotować
na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec
doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem
oraz w razie potrzeby solą. Odstawić do wystygnięcia
i przecedzić. Podgrzać przed podaniem.
Dajcie znać, bardziej barszcz czy grzybowa u was?
Twój komentarz