Michał Marciniak
Gabinet Premium
14 Gru

Cynk, a budowanie odporności

Cynk jest drugim (po żelazie) najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie, ale jaką znaczącą rolę odgrywa w naszym organiźmie? No i gdzie możemy go znaleźć? 

Warto dbać o odpowiednie spożycie cynku w swojej diecie i przy niedoborze jego suplementacji, gdyż:

  • ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
  • pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
  • niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
  • odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
  • cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych, 
  • u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale
  • zbyt dużo cynku może osłabić odpowiedź immunologiczną! Zachowaj umiar!

Wybrane najlepsze źródła cynku:

  • czerwone mięsa,
  • drób,
  • orzechy i nasiona,
  • kiełki pszenicy,
  • produkty mleczne,
  • jaja,
  • dziki ryż,
  • ostrygi i owoce morza,
  • ryby morskie,
  • rośliny strączkowe.


Dodatkowo weganie mogą najbardziej skorzystać na konsumpcji:

  • fasoli,
  • orzechów nerkowca, 
  • groszku,
  • migdałów.
Bibliografia:
Wessels, Inga et al. “Zinc as a Gatekeeper of Immune Function.” Nutrients vol. 9,12 1286. 25 Nov. 2017, doi:10.3390/nu9121286
Prasad, Ananda S. “Zinc in human health: effect of zinc on immune cells.” Molecular medicine (Cambridge, Mass.) vol. 14,5-6 (2008): 353-7. doi:10.2119/2008-00033.Prasad
Lim, Karen H C et al. “Iron and zinc nutrition in the economically-developed world: a review.” Nutrients vol. 5,8 3184-211. 13 Aug. 2013, doi:10.3390/nu5083184
Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017 May 2;8(5):2054270417694291. doi: 10.1177/2054270417694291. PMID: 28515951; PMCID: PMC5418896.

Twój komentarz




POKAŻ