
Warto dbać o odpowiednie spożycie cynku w swojej diecie i przy niedoborze jego suplementacji, gdyż:
- ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
- pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
- niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
- odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
- cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych,
- u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale
- zbyt dużo cynku może osłabić odpowiedź immunologiczną! Zachowaj umiar!
Wybrane najlepsze źródła cynku:
- czerwone mięsa,
- drób,
- orzechy i nasiona,
- kiełki pszenicy,
- produkty mleczne,
- jaja,
- dziki ryż,
- ostrygi i owoce morza,
- ryby morskie,
- rośliny strączkowe.
Dodatkowo weganie mogą najbardziej skorzystać na konsumpcji:
- fasoli,
- orzechów nerkowca,
- groszku,
- migdałów.
Twój komentarz