Badania wskazują, że osoby regularnie jedzące śniadania mają niższe ryzyko otyłości oraz osiągają lepsze efekty podczas redukcji masy ciała.
Zjedzenie pełnowartościowego posiłku gwarantuje sytość ułatwiającą powstrzymywanie się od wysokokalorycznych przekąsek. Ponadto poranny zastrzyk energii sprzyja uprawianiu aktywności fizycznej.
Właściwie skomponowane śniadania pozytywnie wpływają na nastój, koncentrację, zdolność uczenia się oraz pamięć
Pozwalają również zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców w ciągu dnia, co przekłada się między innymi na obniżenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów
Jak stworzyć szybkie, zdrowe śniadanie? Warto zadbać, aby znalazły się w nim pełnoziarniste produkty zbożowe, źródło białka (pasty z roślin strączkowych, wędlina, produkty mleczne, jajka) oraz warzywa i/lub owoce. Ponadto korzystny może być dodatek tłuszczów w postaci orzechów czy pestek. Najprostszymi rozwiązaniami są:
- jogurt naturalny z owocami i orzechami
- płatki owsiane na mleku z owocami i migdałami
- kolorowe kanapki z pieczywem pełnoziarnistym, pastą rośliną i sezonowymi warzywami
- bułka grahamka z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Oczywiście lista śniadaniowego menu jest dużo dłuższa. Ogranicza nas tylko kreatywność :)
Twój komentarz