Michał Marciniak
Gabinet Premium
28 Paź

Zupa z dyni i ziemniaków

Zaskoczcie swoich bliskich smaczną zupą z dyni i ziemniaków. Posiłek pożywny i idealnie nadający się podczas sezonu dyniowego. A co nam będzie potrzebne do jej przygotowania? Sprawdźcie przepis!

 

Składniki:

0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
250 g ziemniaków
20 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu
50 gram mleka kokosowego z puszki

Sposób przygotwania:

Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.

Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ