Michał Marciniak
Gabinet Premium
28 Paź

Jedzmy owoce i warzywa - przepis na owocowy kisiel

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, owoce oraz warzywa powinny stanowić podstawę naszego codziennego jadłospisu. Najwięcej wartości odżywczych zachowują w formie surowej, jednak warto również wykorzystywać je do przyrządzania rozmaitych dań czy deserów i o tych ostanich właśnie mowa!

Poniżej przepis na pyszny, domowy kisiel 

Składniki:

  • szklanka malin (ok. 120 g, mogą być mrożone - po rozmrożeniu)
  • szklanka wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier lub słodzik

Wykonanie:

Maliny wsyp do rondelka i gotuj na małym ogniu. Jeśli owoce są kwaśne, dosłódź do smaku. Po 5 minutach wklej 3/4 szklanki wody. Do pozostałej części wody dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszaj oraz wlej do rondelka. Całość wymieszaj i zagotuj.

Możesz dodać trochę soku z cytryny, wtedy kisiel będzie miał słodko-kwaśny smak 

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ