Składniki:
cukinia - 100 g
dorsz, surowy (filet) - 150 g
oliwa z oliwek - 10 g
papryka czerwona - 70 g
seler naciowy lub por - 50 g
tymianek - 1 łyżeczka
rozmaryn - 1 łyżeczka
pieprz czarny, mielony - szczypta
ryż brązowy (przed ugotowaniem) - 50 g
czosnek - 5 g
sok z cytryny - 5 g
Sposób przygotowania: Posiekanego selera lub pora z rozgniecionym czosnkiem oraz pokrojoną w paski papryką i cukinią wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek. Mieszac około 2-3 minut. podlać małą ilością wody i dusić, aż warzywa zmiękną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Dorsza umyć, osuszyć, doprawić rozmarynem oraz sokiem cytryny i gotować na parze około 15-20 minut. Na gotową rybę wyłożyć warzywa. Podawać z wcześniej ugotowanym ryżem.
Moja propozycja została przygotowana z wykorzystaniem gotowania na parze, co polecam i wam! Smacznego!
Twój komentarz