Michał Marciniak
Gabinet Premium
26 Marz

Przepis na dorsza z cukinią i papryką, ryż brązowy

Propozycja obiadowa w postaci dorsza na talerzu w towarzystwie warzyw i brązowego ryżu! Doskonała i zdrowa kompozycja jako źródło białka, błonnika, witamin i minerałów!

Składniki: 

cukinia - 100 g

dorsz, surowy (filet) - 150 g

oliwa z oliwek - 10 g

papryka czerwona - 70 g

seler naciowy lub por - 50 g

tymianek - 1 łyżeczka

rozmaryn - 1 łyżeczka

pieprz czarny, mielony - szczypta

ryż brązowy (przed ugotowaniem) - 50 g

czosnek - 5 g

sok z cytryny - 5 g

Sposób przygotowania: Posiekanego selera lub pora z rozgniecionym czosnkiem oraz pokrojoną w paski papryką i cukinią wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek. Mieszac około 2-3 minut. podlać małą ilością wody i dusić, aż warzywa zmiękną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Dorsza umyć, osuszyć, doprawić rozmarynem oraz sokiem cytryny i gotować na parze około 15-20 minut. Na gotową rybę wyłożyć warzywa. Podawać z wcześniej ugotowanym ryżem. 

Moja propozycja została przygotowana z wykorzystaniem gotowania na parze, co polecam i wam! Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ